Publicerad den Lämna en kommentar

Vikten av rätt information och rätten att välja

Förra hösten gjorde jag lite research i Amsterdam, och en dag bestämde jag mig för att testa vad jag skulle få för svar om jag gick till en av stadens mer välrenommerade coffeshops och frågade efter en lämplig produkt för mig som lider av posttraumatiskt stressyndrom, PTSD.

Så jag gjorde det.

Även om jag redan på förhand hade en aning om hur svaret skulle lyda, så var det ändå intressant att höra expediten tveklöst, snabbt och proffsigt förklara hur jag skulle tänka.

Först och främst förklarade han att jag skulle satsa på en ren indicavariant, och föreslog en lämplig sådan. Sedan betonade han att jag skulle hålla mig borta från sativadominanta varianter, eftersom de tillfälligt kan förvärra vissa PTSD-symptom, som exempelvis hypervigilans/överdriven vaksamhet.

Avslutningsvis påpekade han att det alltid är viktigt att dosera försiktigt först, vänta omkring femton minuter för att känna av effekten, och sedan eventuellt dosera mer om det behövs.

Jag följde expeditens råd, köpte den indica han valt ut, och tog det försiktigt med doseringen.

Självklart fungerade det, och jag mådde som en kung.

Att fritt kunna välja cannabisprodukt, från ett varierat utbud av god kvalitet, utifrån adekvat information, borde vara varje vuxen medborgares rättighet, och en sådan politik är förstås en betydligt bättre grund för ett sunt cannabisbruk, än dagens faktaresistenta förbudspolitik, förlegade skräckpropaganda och kriminaliserade marknad.

Förvisso är det ett stort steg i rätt riktning att CBD-olja äntligen kan säljas lagligt i Sverige, men nu fortsätter vi framåt mot fullständig legalisering.

Stay healthy!

/Michael Mårtensson,
socialantropolog

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *