Publicerad den 1 kommentar

Unikt band mellan människa och planta

Något jag tycker är fascinerande med cannabis, är att växten vunnit en sådan enorm popularitet genom mänsklighetens historia, att inte ens decennier av närmast världsomspännande förbudspolitik har kunnat ruinera dess popularitet.

Det är heliga män i Indien som röker chillum till Shivas ära. Det är surfare i Brasilien som röker marijuana innan de kastar sig ut i det skummande havet. Det är turister som testar det senaste på en kitchigt inredd coffeshop i Amsterdam.

Det är medicinsk cannabis på nyheterna. Det är skivomslag på cannabismuseet i Barcelona. Det är Weeds på TV.

Det är CBD-olja i skyltfönster. Det är haschförsäljare på torget. Det är hon som jobbar på banken som köper gräs på väg hem från jobbet.

Det är cannabisklubbor i Colorado.

Cannabis är idag mer poppis än någonsin, både i ett globalt perspektiv och i Sverige, och allt tyder på att popularitetskurvan kommer att fortsätta stiga spikrakt uppåt.

Egentligen är väl inte detta särskilt konstigt, med tanke på hur många användningsområden denna växt har för oss människor. Ibland tänker jag att det är som om den vore specialdesignad för våra behov.

Vi kan med fördel äta cannabisplantan, använda den som medicin, roa oss med den, sy skjortor av den, och bygga bilar av den.

Plantan är lättodlad, kräver inte en massa skadliga bekämpningsmedel för att odlas (så som t.ex. bomull gör), och den växer väldigt snabbt, vilket gör att odlaren kan använda sin areal, tid och kraft väldigt effektivt, till förmån för både hälsa, plånbok och miljö. Så, att växten är populär är som sagt inte så konstigt.

Ändå tycker jag att det är fascinerande att en växt kan vara så betydelsefull för oss människor, att inget verkar kunna stoppa oss från att fortsätta sprida den, odla den och använda den, på alla möjliga olika sätt.

Inte ens decennier av skräckpropaganda, social stigmatisering, samt regelrätt polisiär och militär krigföring, har kunnat bryta bandet mellan människan och cannabis. Det är unikt. Och fascinerande. Om än kanske inte så konstigt.

Något som emellertid är konstigt, är väl att en nationalstat, vars existensberättigande faktiskt ligger i att bevara själva medborgarnas intressen, helt sonika tågar ut i ett väpnat krig mot en växt som medborgarna uppenbarligen vill använda, mår bra av att använda, och är beredda att kämpa för att få använda.

För sist jag hörde betydde inte ordet demokrati ’att föra kriga mot en planta som folk vill ha’.

Så just det är lite konstigt mitt i allt det fascinerande. Nu ska jag meditera en stund, och sen sova.

Det är viktigt att ta hand om sig själv.

God natt och stay healthy!

/Michael Mårtensson, 

socialantropolog

 

 

1 reaktion på “Unikt band mellan människa och planta

  1. […] det dessutom är cannabis du valt att odla, är det en fet bonus när du […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *