Publicerad den 1 kommentar

Snedvriden bild av cannabis bygger på cirkelresonemang

Jag har redan varit inne på att en ordentligt snedvriden bild av cannabis som farligt knark fått härska alltför länge i detta land.

En avgörande anledning till att den här felaktiga bilden kunnat upprätthållas så länge, är att det svenska systemet utformats så att de sidokonsekvenser som automatiskt följer på det utdömda straffet, avskräcker personer med fungerande liv, lyckade karriärer, gott socialt anseende osv., från att vara öppna med sitt cannabisbruk.

Eftersom de riskerar att bli av med både körkort och arbete, alltså själva sitt levebröd, redan för så ringa förseelser som innehav av en smula cannabis i fickan, eller ”innehav” av inaktiva THC-metaboliter i blodet, är de vanligen superhemliga med att de brukar cannabis, även om själva straffsatserna för eget bruk i sig inte är så särskilt höga.

Detta leder i nästa steg till att det huvudsakligen är problembrukare, exempelvis blandmissbrukare och psykiskt sjuka, som syns och hörs i statistiken och offentligheten, vilket sedan får utgöra falsk bevisning för att cannabis leder till problem, att lagstiftningen således är korrekt utformad, och att sidokonsekvenserna är fullt rimliga.

I min värld brukar sådant kallas cirkelresonemang.

Att lagstiftningen skrämmer människor till tystnad betyder inte att den är rätt.

Dessutom är det inte alla som låter sig skrämmas. Och vi som inte låter oss skrämmas blir ständigt fler.

Vi befinner oss nämligen just nu mitt i en förändringsprocess, där fler och fler människor gör mig sällskap och vågar stå för cannabis, trots de risker som kommer på köpet.

Fortsätter det i samma riktning, kan det bli svårt att fortsätta upprätthålla den snedvridna bilden och politiken.

Det blir minst sagt spännande att se hur detta utvecklar sig, och under tiden fortsätter jag att stå upp för denna fantastiska läkeväxt och alla människors rätt att använda den.

Ha en skön kväll allihopa, och stay healthy!

/Michael Mårtensson,

socialantropolog

 

1 reaktion på “Snedvriden bild av cannabis bygger på cirkelresonemang

  1. […] för en förändrad cannabispolitik har länge grott i det tysta, eftersom människor varit livrädda för att dra igång hela cirkusen med drogtester, husrannsakningar, förlust av körkort och jobb, […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *