Publicerad den Lämna en kommentar

Läs Johnnys inspirerande hälsoresa

Min egen hälsoresa

Många har bett mig att berätta om mina personliga erfarenheter kring det jag arbetar med så håll tillgodo.

2004 var det år jag insåg att jag behövde göra en förändring av mitt liv. En läkare i Västervik, där jag bodde då, ställde mig en fråga som tog: Vill du uppleva dina barnbarn?Jag hade Metabolt Syndrom d.v.s. var överviktig, hade sömnapné,  högt blodtryck och höga dåliga blodfetter och högt faste blodsocker. Dessutom stressad, dålig kondition, men värst var värken i muskler och leder mest i knän, fötter, rygg, axlar och höger handled, och andningsproblem så att vissa läkare misstänkte KOL och andra pratade om Fibromyalgi men det stämde inte för jag var man.

Jag valde att ta tag i mitt liv och valde livet. Min husläkare sa att om du inget gör finns det inget som talar för att du inte går samma väg som dina kamrater. Några hade jag besökt på Hjärtintensiven resp. Lung- och Canceravdelningar, andra hade jag fått följa till sista vilan. I tre år låg min kusin okontaktbar på en långvårdsklinik innan han  i december 2011 somnade in. En vän, som sist jag pratade med honom, borde genomgå ytterligare en kranskärlsoperation med kroppen klarar det inte.

Jag sade upp personal och kontoret lades ned. Jag avvecklade 90 % av mitt försäkringsmäkleri och tog hem resten till bostaden. Min läkare och dietist kunde inte förklara varför jag skulle äta svensk husmanskost, vilket de föreslog, utan att kunna förklara varför. Jag började själv lära mig mer om kost, hälsa och motion. Mycket kunde jag tidigare men genom att läsa in nyheter och börja applicera det på mitt liv började saker hända. Jag provade aktuella bantningsmetoder för att gå ned i vikt men det fungerade inte mer än korta perioder. Vi är inte skapade för att leva på t.ex  800 kcal eller att byta ut måltider mot pulverkost.  Inte heller orkade jag hålla på att  räkna, väga eller mäta under mer än en kortare period. Jag började efterhand få ordning på det mest akuta delarna i min livsföring, och började komplettera min kost med bra kosttillskott eftersom jag förstod att vår föda inte innehåller allt det vi behöver.

Sommaren 2009 fick jag höra talas om Hälsoprogrammet, som är ett livsstilsprogram och går ut på att få balans i sitt liv. Balans vad gäller näring, kost och motion på den nivå som passar dig. Det bygger på den senaste tidens forskning och utgår från vad forskarna är överens om, utan att titta närmare på vad som skiljer dem åt. Det är allmänt vedertaget att vår kost innehåller för mycket kolhydrater och speciellt sk. snabba kolhydrater. Det är socker, godis, läsk men även  vitt bröd, potatis, ris och pasta, man brukar kalla dessa för kolhydrater med högt GI värde vilket innebär att de snabbt tas upp av kroppen och resulterar i en snabb stegrad blodsockernivå. Eftersom höga blodsockervärde är skadligt startar kroppen produktion av Insulin, som bidrar till att lagra energin och på sikt omvandla den till fett. Dessutom leder till inflammationer på cellnivå vilka leder till värk. Eftersom livsmedelsindustrin och de moderna  odlingsmetoderna har förändrat vår föda så att den innehåller allt mindre mängd vitaminer, mineraler och Fytonäringsämnen.  Jag kompletterar jag min kost med bra och naturlig odlade kosttillskott, d.v.s. frukt och grönt på burk.

Innan jag satte igång med ett  sexveckors introduktionsprogrammet gick jag till min husläkare och tog ett batteri med prover. Han kände väl till mina problem och hade tidigare förskrivit diverse medicin, som visserligen nått för honom önskad effekt, som t.ex sänkta värden av blodfetter minskad värk mm. Jag ogillar medicin som inte är nödvändig och har inte fortsatt medicinera. Efter de första sex veckorna gick jag tillbaka till min doktor för att ta om proverna. Min läkares kommentar när han såg provsvaren var. ”Vad tusan har du gjort under dessa sex veckor”, han hade aldrig sett liknande förbättring utan tung medicinering. Jag svarade, att nu lägger jag till motion och kommer åter om ett till två år för att se långtidseffekten, och planerar ett återbesök i vår.

Jag blev piggare, fick mer energi, och sov en till två timmar mindre och vaknade utan väckarklocka utvilad. jag gick ned ca 15 kg i vikt på ett halvår och slapp värken i mina knän som har Artros pga gamla handbollsskador, dessutom reducerades all annan muskel värk. Efter ett halvår belönade jag mig med en semesterresa till Egypten, där återupptog jag löpträning efter över tjugo års uppehåll. Även den värk som jag haft i ryggen och en handled och min metallallergi är borta. Det är förunderligt vilken kraft att reparera sig själv som vår kropp har bara vi ger den förutsättningarna. Mina resultat var så bra att jag beslöt mig för att lära mig mer om sambandet mellan kost och hälsa. Idag samarbetar jag med ett antal internationella hälsocoacher med att föra ut  Hälsoprogrammet. Vi har alla insett att Nutrilite, eller Nutriway som det heter i Sverige, är det företag som håller den kvalitén på kosttillskott som vi söker. Vi vet att Hälsoprogrammet fungerar i kombination med deras produkter så vi ser ingen anledning att rekommendera andra märken.

Två av de första att bli intresserade av Hälsoprogrammet var min dotter, som under många år lidet av en Posttraumatisk stress relaterad depression med kraftig ångest. Hon hade medicinerats tungt och dragit på sig två diskbråcksoperationer, eftersom blev kraftigt överviktig  och inte orkade träna eller motionera. Hon har nu också hittat tillbaka till livet med arbete och påbyggnadsutbildning. I hennes fall har programmet hjälp henne att bli ca 50 kg lättare samt gjort att hon fått energi att tackla sina andra problem. Karin min fru, har i 30 varit svår astmatiker och stått på tung medicinering med trots det ofta fått åka akut till sjukhus är idag medicinfri. Vad jag förstår har Antioxidanterna i kost och kosttillskott hävt inflammationerna i luftrören vilka förorsakade hennes Astmaproblem. Det är samma antiinflammatoriska processer som tagit bort min värk i leder och rygg. Hennes misstänkta Fibrovärk och sköldkörtelproblem förbättrades. Jag skulle kunna fortsätta länge att berätta men detta är mina närståendes erfarenheter. De verktyg man får under dessa första sex veckor ger kunskap att fatta rätt beslut. Det är ingen asketisk bantnings metod utan ett sätt att leva.  Det är inte de 5 – 10 % dåliga valen utan de 90 – 95 % rätta valen som formar din framtid.

Mitt motto är ” Du kan äta allt men inte alltid.

Vill du veta mer om Hälsoprogrammet står vi gärna till tjänst eftersom programmet har blivit en av hörnstenarna i vårt företag HB Your Future in Sweden eller YFIS, som det kallas.

Johnny Eriksson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *