Publicerad den Lämna en kommentar

Kvinnor och cannabis

“I enjoy smoking cannabis and see no harm in it.” – Jennifer Aniston

I en cannabisindustri där stereotypifiering och stigmatisering fortfarande är en del av vardagen, tar kvinnor nu kommandot på ett epokgörande sätt. Cannabiskonsumtion är fortfarande något vanligare bland män, men genusklyftan håller stadigt på att slutas. Exempelvis identifierar sig i dagsläget omkring 45 % av de amerikanska cannabiskonsumenterna som kvinnor. Och när fler och fler kvinnor nu vänder sig till den traditionella läkeväxten, av medicinska och terapeutiska skäl, formar de samtidigt själva industrin, steg för steg.

Men hur skiljer sig då kvinnor och män sig åt, när det kommer till cannabiskonsumention?

En tydlig tendens är att kvinnor ofta väljer att medicinera med cannabisvarianter som har hög CBD-halt, och med olika slags cannabisoljor. ”Kvinnor är mer benägna att använda cannabis för personlig vård”, menar Audrey Wong, distributionschef på Aurora. ”Överlag rör sig konsumenterna bort från rökning, till förmån för mindre skadliga konsumtionsmetoder, och denna trend är särskilt tydlig bland kvinnor”, tillägger hon.

En annan högt uppsatt chef på samma företag, Nina Tu, påpekar att den pågående legaliseringsprocessen medför att fler kvinnor överväger alternativa konsumtionssätt. ”Majoriteten av medborgarna stöder medicinsk användning av cannabis, när de väl förstår att det handlar om så mycket mer än att röka på”, poängterar hon. Kvinnor är särskilt mottagliga för hälsosammare alternativ, fortsätter Tu, och avslutar med en förhoppning om att människor, i takt med att ordentlig kunskap om cannabis äntligen breder ut sig, får större vetskap om olika konsumtionsmetoder, och därmed fler alternativ att välja mellan.


Förespråkare och informatörer inom industrin driver också på rörelsen mot social acceptens, genom att dekonstruera stereotyper som länge associerats med cannabis. Auroras förvaltningschef, Anneliese Kibler, är t.ex. före detta medordförande för Women Grow i Vancouver, och sittande operativ chef för Canexions. Hon berättar att hon började delta i möten med Women Grow – en organisation med målsättning att omprofilera cannabisindustrin till att bli mer ”kvinnovänlig” – eftersom hon ville förbättra sin personliga kompetens, och samtidigt få chansen att träffa likasinnade. Under 2017 hjälpte hon till att finansiera Canexions, vilket är ett socialt nätverk med kvinnliga företagskonsumenter i fokus.

För den som är intresserad av att ge sig in i cannabissektorn, rekommenderar Kibler att börja med att söka sig till Facebookgrupper och liknande, där kvinnor (och män) uppmuntras att dela med sig av sina erfarenheter av medicinsk cannabis.

Andra intressanta resurser inkluderar Flower & Freedom, ett kvinnofinansierat hälso- och livsstilscommunity, med fokus på personliga erfarenheter av cannabis, samt the High Friends Podcast, en Vancouverbaserad podcast för kvinnor som älskar cannabis.

Och kom ihåg, du måste inte vara värsta inbitna aktivisten för att ta ställning och göra skillnad, utan det kan handla om enkla saker i din vardag, som att dela med dig av dina erfarenheter av medicinsk cannabis till andra.

För dig som är nyfiken, men inte har testat cannabis i medicinskt syfte än, föreslår Aurora att du pratar med din läkare, angående dosering, val av sort, och lämplig konsumtionsmetod.

Tyvärr är vi väl inte riktigt där än här i Sverige, men fortsätter vi kämpa för våra rättigheter, och vägrar hålla tyst mer, kan vi snart fråga doktorn om dessa saker även här.

Ha en fortsatt härlig kvinnodag, och stay healthy!

/Michael Mårtensson

(Texten är hämtad och fritt översatt från httpss://auroramj.com/blog/2018/03/08/10411/)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *