Publicerad den 2 kommentarer

Läkare som snackar langarsnack

Nästan dagligen möter jag människor som berättar för mig hur deras läkare närmast tjatat på dem narkotikaklassade läkemedel.

Ett exempel, som tänjer på gränsen till det absurda, kommer från en man i trettiofemårsåldern, som berättar hur hans läkare gjorde för att värva honom som kund.

”Du har ju missbrukat amfetamin av och till sedan du var ung, och det har du gjort för att du har ADHD”, hade läkaren konstaterat, utan något som helst utrymme för andra teorier eller förklaringsmodeller.

”Men om du kommer till mig i stället, så får du ju helt rena grejer, mycket billigare än på gatan”.

Jag häpnade, och häpnar fortfarande, över att en läkare helt oblygt sitter och pratar som en knarklangare på film.

Idag har mannen köpt sitt amfetamin via läkaren i över tio år.

”Helt rena grejer, mycket billigare än på gatan.”

Missbruket har mannen emellertid inte fått särskilt bra kontroll över.

Den ”helt rena” produkten kompletteras nämligen allt som oftast med alkohol och olika former av amfetamin, från den illegala marknaden.

”När man råkat ta lite för mycket av det man har på recept.”

I helgen gjorde jag nämligen en intervju med en annan man, i samma ålder, som visade mig något som återigen fick mig att häpna, trots att jag egentligen sett nog för att inte låta mig förvånas av någonting.

Denna man berättade historier om hur hans läkare snackat på honom olika narkotikaklassade läkemedel genom åren, ungefär på samma sätt som den andre mannens läkare.

Det börjar se ut som ett mönster.

Men det som fick mig att häpna var dock inte att en läkare sagt samma sak till ännu en kund, utan att tillverkaren denna gång valt att helt ogenerat döpt sin produkt till vad den egentligen är

Amfetamin.

”Nu skäms de verkligen ingenting längre”, var min första tanke.

Hur som helst frågade jag båda dessa informanter om de trodde att de skulle behöva dessa narkotikaklassade och kraftigt beroendeframkallande amfetaminpreparat, om de bodde i ett land där medicinsk cannabis var tillåtet.

Båda svarade ”nej”.

De skulle mycket hellre välja medicinsk cannabis om de fick. Men det får de inte.

I stället går de på amfetamin trehundrasextiofem dagar om året, och trots att båda två från första början sökt vård för just amfetaminmissbruk, verkar inte det vara något problem för staten, så länge de köper sina grejer i deras butik.

Lösningen på amfetaminmissbruk är alltså att bruka amfetamin. Bara du köper det ”helt rent”, via din läkare. Är det någon som förstår vad som händer här?

Inom samhällsvetenskaperna brukar vi tala om att ”follow the money”, när vi vill förstå varför något är som det är.

Om du vill förstå varför någonting förhåller sig på ett visst sätt, ska du alltså följa pengaflödet uppåt, och ta reda på vem som sitter i toppen och tjänar på det.

Gör vi det, inser vi att amfetamin helt enkelt är olagligt just för att det finns de som tjänar på det, t.ex. genom att de här amfetaminmedicinerna legalföreskrivs av läkare.

Som snackar knarklangarsnack.

Samtidigt som knarklangare sätts bakom lås och bom för att ha sålt samma produkt som läkaren.

Handlar allt månne i grund och botten om försäljningsmonopol? Och, om det är så det ligger till, är då även cannabis förbjudet för att någon tjänar på det kanske? I så fall vem?

Och varför är det just amfetaminpreparat dessa läkare så ivrigt säljer in till sina kunder, när cannabis skulle vara ett mycket bättre och mer hälsosamt alternativ? Eller åtminstone ytterligare en inkomstkälla för de legala knarkbaronerna i toppen.

Att något är ”olagligt” tycks ju inte hindra dem.

Så vad beror det på?

Vad tror du?

Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet, och stay healthy!

/Michael Mårtensson

 

2 reaktioner på “Läkare som snackar langarsnack

  1. Läkarna ville ge mig concerta direkt jag fick min adhd diagnosen värsta som hänt mig, Det slutade missbruk. dom tjatade på mig då jag inte ville ha det egentligen. Cannabis funkar bättre på mig för då missbrukar jag inte.

    1. Tack för att du delar med dig min vän. Du är inne på helt rätt spår min vän. Bra håll dig borta från deras gifter. kom ihåg du är inte ensam. Vi är många som valt cannabis framför andra substanser som alkohol, ritalin, morfin, opiater etc.

      Må bäst!!
      Paul

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *