Publicerad den 2 kommentarer

Kemisk balans i hjärnan

Om du just nu plågas av oro, ångest, depression eller liknande, vill jag fråga om du någonsin har funderat ordentligt över hur du egentligen pratar till dig själv? Vad du fokuserar på? Hur du rör din kropp?

Dessa faktorer är nämligen avgörande för hur vi mår.

Självklart finns det biokemiska aspekter som hänger samman med att vi mår dåligt, men jag tycker att vi idag fokuserar alldeles för ensidigt på att “rätta till kemiska obalanser i hjärnan”, med hjälp av olika obskyra läkemedel, trots att det finns så mycket annat vi kan prova först.

Innan du ens funderar över att börja äta exempelvis antidepressiva mediciner, tycker jag att du ska titta noga på vad du själv gör för att skapa ditt mående.

Jag menar det verkligen inte på ett dömande sätt, och vill absolut inte lägga någon skuld på dig, utan mitt enda syfte är att hjälpa dig att må bättre.

Självklart finns det en massa faktorer som spelar in i varför du mår som du mår, varav många ligger bortom din kontroll, men om det finns det några faktorer du faktiskt kan påverka, är det ju per definition de som utgörs av dina egna val.

Om du till exempel vaknar varje dag och väljer att säga till dig själv att livet är värdelöst, väljer att rada upp en massa anledningar till att må dåligt, och sedan väljer att släpa dig ur sängen, med livstrött hållning, då är det kanske inte så konstigt att du blir mer och mer deprimerad för varje dag som går.

Hur du pratar till dig själv, vad du fokuserar på, och hur du rör dig, är faktorer som sammantaget påverkar den kemiska balansen i hjärnan kraftigt mycket mer än de olika läkemedel som vanligen skrivs ut för sådana här besvär.

Så, vad väljer du att säga till dig själv när du vaknar på morgonen? Vad väljer du att fokusera på? Hur väljer du att röra din kropp?

Och vad skulle hända om du varje dag, direkt du vaknar, sa till dig själv att livet är ett mirakel, räknade upp fem saker som du är tacksam för, och sedan reste dig ur sängen med ett stort leende på läpparna, för att möta dagen med en hållning som en superhjälte?

Hur skulle det kännas? Hur skulle du må?

Om du vill testa, är det en ny dag i morgon. För ditt liv är ett mirakel.

Ha en härlig kväll, och stay positive!

/Michael Mårtensson

2 reaktioner på “Kemisk balans i hjärnan

  1. Vill bara säga att jag läser din blogg och jag är glad att fler står upp!

    Keep up the good work

  2. […] Igår skrev jag lite om vikten av hur vi pratar med oss själva. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *