Publicerad den 1 kommentar

Det sjuka kriget mot cannabis

Redo att rensa upp lite

En av de saker som fick mig att förstå hur sjukt kriget mot cannabis verkligen är, var när jag någonstans runt milleniumskiftet råkade slå på TV:n mitt i en brasiliansk dokumentär om det så kallade drogkriget i Rio de Janeiros kåkstäder.

Jag hade vid den tiden redan knallat omkring i sådana favelas massor av gånger, under min första vistelse i Brasilien 1997, då jag besökte min exfrus familj, i staden São Luís, långt uppe i nordöstra Brasiliens cowboyland, men jag hade ändå inte riktigt greppat att situationen var så illa som den var.

Visst fanns det gator jag var extra försiktig på, och visst noterade jag att stadens polischef en kväll sköts ihjäl på öppen gata, mitt på tjusigaste strandpromenaden, utan att någon verkade särskilt förvånad, i en stad ungefär lika stor som Stockholm, men det jag fick veta i dokumentären gick bortom allt jag kunnat ana.

I en fullständigt vidrig scen fick jag följa med soldater från Riopolisens skjutglada specialstyrkor, när de flyger helikopter över stadens favelas, och med egna långdistansögon bevittna hur dessa ”lagens väktare”, utrustade med automatvapen av senaste snitt, helt kallblodigt avrättar ”knarkhandlare”, från helikopterns trygga höjd.

”Knarkhandlare” som alltså är killar i nedre tonåren, som säljer marijuana för att dra in pengar till hushållskassan.

Idag är jag inte längre lika förvånad. Men jag undrar fortfarande om mammorna tycker att polisen ”gör ett bra jobb genom att rensa upp lite på gatorna”, som det heter på polisspråk.

Dokumentärfilmaren intervjuar sedan en av Rios polischefer, som uppgivet frågar sig hur han ens ska kunna drömma om att få stopp på det gränslösa våldet, med alla dessa vapen som formligen dränker Brasiliens gator, enbart för att vapentillverkarna ska bli ännu rikare.

Intervjun avslutas med att polischefen vädjar till USA:s regering att de ska stänga alla fabriker som Smith & Wesson och Colt, och just då blir det så oerhört tydligt vad hela det här kriget handlar om.

Att rika ska bli rikare, på bekostad av att fattiga dör.

Jag tror att det var första gången jag höll med en polis, och det kändes faktiskt lite skönt att äntligen vara överens om någonting, även om det skulle krävas ett smärre inbördeskrig, och en jävla massa tonåringar i kistor, för att han skulle erkänna vad allt egentligen handlar om.

Undrar hur långt de tänker låta det gå här i Sverige, innan de erkänner fullt ut vad som sker.

Kriget mot cannabis är ett krig mot fattiga, och det är dags att vi sätter stopp för det som sker nu, i stället för att fortsätta fastna i meningslösa diskussioner om psykoser som inte finns, och liknande gamla myter.

Säg nej till kriget mot cannabis, och stay healthy!

/Michael Mårtensson

1 reaktion på “Det sjuka kriget mot cannabis

  1. […] Lika tragiskt som att människor än i dag förföljs, misshandlas och dödas på grund av cannabis. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *