Publicerad den 1 kommentar

Demokrati på besök

Solen strålar från en klarblå himmel. Havsbrisen är mild och varm. Det kunde ha varit en vanlig härlig sommardag i fristaden. Men det är det inte.

För idag har demokratin kommit på besök.

Jag står längst framme vid polisens avspärrningsband, och tittar chockerat på när demokratins svartklädda väktare helt skamlöst står och sågar sönder något som medborgarna uppenbarligen tycker om och vill ha kvar.

Det känns minst sagt paradoxalt att de som anställts av staten för att beskydda stadens medborgare, i stället använder deras skattepengar till att slå dem i huvudet och förstöra deras egendom. Dessutom har de varsin GoPro på hjälmen.

Men å andra sidan, kostnaden för hundra GoPros kanske inte är något att tala om i sammanhanget. Det handlar ju faktiskt om att skydda medborgarna från cannabis.

Just när jag står och tänker allt det här, glider en gammal dam upp vid min sida. En sådan där riktig old school christianit, ni vet, som sett sådana här aktioner hundratals gånger. Men aldrig tröttnar på att säga ifrån.

Hon sätter näven i luften och deklarerar högt och myndigt för polismännen att ”I kan ikke sla oss ihjel.”

Sedan går hon igen.

Titeln på fristadens ”nationalsång” var det enda hon hade att säga till de hundratals poliserna och deras kameror.

Fullt rimligt.

Sången är skriven 1976, samma år som jag föddes, men är uppenbarligen lika aktuell än.

I har slået med knipler. I har truet os med våpen. I har prøvet på at stoppe jeres egne børns råben. I kan komme med hjelme, og hule paragraffer, men I burde snart ku indse det’e jer selv I straffer. I kan ikke sla oss ihjel. I kan ikke sla oss ihjel. I kan ikke sla oss ihjel. Vi er en del av jer selv.

”Ni har slagit med batonger. Ni har hotat oss med vapen. Ni har försökt att tysta ropen från era egna barn. Ni kan komma med hjälmar, och tomma paragrafer, men ni borde väl snart inse att det är er själva ni bestraffar. Ni kan inte slå ihjäl oss. Ni kan inte slå ihjäl oss. Ni kan inte slå ihjäl oss. Vi är en del av er själva.”

Hur många batonger och GoPros de än hämtar, så kan de aldrig döda sanningen.

Cannabis är en mänsklig rättighet.

Upp med näven i luften, och stay healthy!

/Michael Mårtensson

1 reaktion på “Demokrati på besök

  1. […] tragiskt som att människor än i dag förföljs, misshandlas och dödas på grund av […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *