Publicerad den Lämna en kommentar

Cannabis & vattenkvalitet Del 1: pH-värde

Vatten av god kvalitet är en av grundpelarna för en lyckad cannabisodling.

Kunskap för hur du optimerar ditt vatten och hur du reglerar vattenkvaliteten kan hjälpa dig att din odling till nya höjder.

Vattenkvalitet är en ofta en förbisedd aspekt när det kommer till cannabisodling. Vattenkvaliteten kan vara orsaken till många olika problem. Inklusive problem som har med näring att göra.

När någonting ser fel ut med ens plantor är det vanligt att första tanken är att det är brist på näring. Då kan det vara frestande att mata sin plantor med mer näring. Men innan du tänker näringsbrist ska du testa kvaliteten på ditt vatten.

Fråga dig själv “när kollade jag vattenkvaliteten senast?”

VATTEN & CANNABIS

Allt liv på jorden är beroende av det. Vi består till mestadels av vatten. Jordens yta är mer vatten än land. Cannabisplantan består till 90% av vatten och använder vattnet på olika sätt för att leva och växa.

Vattnets uppgift är bla. att transportera näringsämnen och ge växten sin styvhet och frodighet. Vattnet spelar också en viktig roll i fotosyntesprocessen.

Under dagtid tar sig vattnet upp genom stammen och ut i bladen. Där förångas vattnet genom små hål som kallas stomata och byts därefter ut mot koldioxid. Detta kallas transpiration. Den utbytta koldioxiden används sedan i kombination med ljus för att skapa socker som fungerar som plantans mat. Denna process kallas fotosyntes.

Hur cannabis påverkas av dålig vattenkvalité?

Dålig vattenkvalite påverkar processen för fotosyntes. Om processen för fotosyntes inte fungerar optimalt kommer detta resultera i mindre skördar.

och är du som jag är kvantiteten och kvaliteten på skörden det som räknas.

Så om du odlar cannabis inomhus eller utomhus. Spelar ingen roll. Vattenkvaliteten är super viktig för optimalt resultat.

Många problem som uppstår på grund av dålig vattenkvalite ger likartade symtom som har med andra problem att göra.

Två relativt vanliga promblem som ger likartade symtom som dålig vattenkvalite kan göra är: över- eller undernäring samt värmestress. Det är enbart den mycket erfarne odlaren som kan se skillnaden på vart symtomen härstammar ifrån.

Innan du börjar leka näringsexpert.

Kolla kvalitén på vattnet!

PH
Den första faktorn du ska titta på är pH-värdet. pH påverkar en cannabisplantans förmåga att transportera näringsämnen och kolhydrater.

Symtomen på antingen för högt pH eller för lågt pH är mycket lika och kan lätt förväxlas med ett antal näringsproblem –

Så börja alltid med att kolla PH-värdet på vattnet.

Jag har personligen sett plantor med flera olika problem samtidigt. Men lösningen visade sig vara att justera vattnets PH-värde.

Cannabis trivs vid ett pH som ligger runt 6,5. Lite högre eller lite lägre är okej.

Det finns vissa Indika sorter som trivs vid ett PH-värde runt 6,2. Men har du ett PH-värde på 6,5 kan det aldrig gå fel.

Är du en dedikerad odlare ska du dessutom skölja ur (flusha) dina plantor då och då. På detta sätt kommer du förhindra större pH-fluktuationer i ditt odlingsmedium på grund av uppbyggnad av näringsämnen i ditt medium.

Medium = Jord, Rockwool, kokosfiber etc.

Att kontrollera pH-värdet är lättare än 1:an gångertabell

Köp en PH mätare och börja testa ditt vatten.

Kom bara ihåg att testa ditt avrinningsvatten, eftersom det ger en korrekt avläsning av vad dina växters rötter får i sig.

Om du hydroponics (vatten som medium), kontrollera regelbundet din vattentankar, eftersom pH-värdet lätt förändras när näringslösning nivåerna fluktuerar.

Justera pH-värdet

Att förändra pH-värdet är en delikat process som kräver fingertoppskänsla.

Här följer några old school tekniker vi gillar för att justera vattnets pH-värde:

  • pH upp – för att göra vatten mer alkaliskt, lös upp trädgårdskalk i ditt vatten. Ta det försiktgt tills du hittar den mängd per liter som funkar för dig.
  • pH ner – för att göra vatten surare, använd vitvinsvinäger.

När du väl korrigerar pH-värdet på ditt vatten. Ska du passa på att spola (flusha) ur dina plantor. Använd ditt vatten som du har justerat pH-värdet på. Att flusha sina plantor då och då är super bra. Då rensar du ditt medium från överskott av uppbyggnader av salter och näringsämnen. Detta ska du även göra två veckor innan skörd.

Utomhusodlare och inomhusodlare som odlar med jord har en fördel när det kommer till pH-värdet.

Du har en större felmarginal när du odlar i jord. Kolonierna av mikroorganismer som bildas i organiskt odlingsmaterial som jord. Fungerar som buffert och filter. Detta hjälper för det mesta till att hålla pH-värdet mellan 6,5 och 7.

Ge dina plantor massor med kärlek och kolla pH-värdet ofta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *