Publicerad den 2 kommentarer

Cannabis ingen inkörsport

Idag tänkte jag avliva myten om ”cannabis som inkörsport till tyngre missbruk”. Självklart finns det ingenting i cannabisplantan som lockar människan att plötsligt börja missbruka ”tung narkotika”, som exempelvis heroin och andra opioider.

Eftersom denna märkliga teori tyvärr fortfarande lever kvar, och dessutom utgör en viktig grund för cannabisförbudet, tycks det ändå finnas anledning att poängtera att det inte är cannabis, utan snarare själva lagstiftningen mot cannabis, som gör att vissa människor går vidare till ”tyngre narkotika”.

Detta eftersom cannabis buntats ihop med ”tung narkotika”, på en oreglerad kriminell marknad, i händerna på langare som inte direkt har folkhälsan som första punkt på priolistan.

Att det fungerar så här har jag själv sett med egna ögon, under mina dryga tjugo år som verksam inom den illegala cannabismarknaden, och även fått bekräftat i mängder av etnografiska samtal och intervjuer, genom åren. Dessutom talar statistiken från länder som avkriminaliserat eller legaliserat cannabis sitt tydliga språk.

Jag har redan berättat att amerikanska delstater som legaliserat cannabis uppvisar tjugofem procent färre dödsfall i opioidöverdoser, jämfört med delstater där cannabis fortfarande är olagligt.

Nederländerna, som är känt för sina semilegala coffeshops, där åtminstone försäljning och personligt bruk av cannabis är tillåtet, uppvisar fem gånger färre narkotikarelaterade dödsfall än Sverige.

Fakta är fakta.

Det är inte cannabisplantan, utan den skrupelfria langaren, som får din tonåring att testa Tramadol och Fentanyl första gången. Med en laglig och reglerad cannabismarknad håller vi den ”tunga narkotikan” längre bort från ungdomarna, och stänger ”inkörsporten”.

Vill vi göra skillnad på riktigt, är det så vi måste göra, i stället för att slösa tid på att sitta och fantisera om ”ett narkotikafritt samhälle”, och skylla på cannabis, medan våra barn dör av billigt heroin, eller kanske av läkemedelsbolagens heta heroinalternativ, metadon eller subutex.

Avslutningsvis kan vi även notera att cannabisplantan inte bara är fullständigt oskyldig till det dödliga opiodmissbruket som breder ut sig över Sverige, och absolut inte är någon ”inkörsport” vare sig till denna eller någon annan katastrof, utan tvärtom faktiskt har egenskapen att kunna hjälpa människor ut ur narkotikamissbruk.

Detta börjar bli ett erkänt faktum på internationell nivå, vilket ni kan läsa mer om här, och det är hög tid att sanningen tillåts slå rot även i Sverige.

Sprid ordet, håll er ifrån ”tunga droger”, och stay healthy!

/Michael Mårtensson

2 reaktioner på “Cannabis ingen inkörsport

  1. […] älskar att köra med den gamla förlegade “inkörsportsteorin“, alltså att cannabisbruk på något mystiskt vis skulle orsaka missbruk av “tyngre […]

  2. […] Kriget mot cannabis är ett krig mot fattiga, och det är dags att vi sätter stopp för det som sker nu, i stället för att fortsätta fastna i meningslösa diskussioner om psykoser som inte finns, och liknande gamla myter. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *