Publicerad den 1 kommentar

Som om pennan vore mäktigare

En solig sommardag i vår kungliga huvudstad stoppades jag av en polispatrull, som påstod att jag hade ”uppfört mig misstänkt”.

Så misstänkt var det väl inte egentligen, att jag lånade toaletten på Klara Kyrka, men eftersom det alltid snurrar en del heroinberoende stackars halvdöda själar på kyrkogården där, måste de misstagit mig för en av dem.

Jag utgår kallt från att det berodde på att jag såg extra trött ut efter min långa resa med nattåg från Malmö.

Och jag får väl ta det som en påminnelse om att alltid boka sovplats, i stället för att vara snål, och sen sitta och kröka rygg i ett SJ-säte hela natten.

Eftersom integritet inte direkt är prio ett, i kriget mot (att andra än staten säljer) droger, envisades poliserna självklart med att titta i min sportbag.

Bland healingkristaller, hälsokost, träningsattiraljer och böcker, dvs. sådant som jag alltid släpar med mig när jag reser, fann konstaplarna även en mindre mängd cannabis, som de så klart genast konfiskerade.

Vad skulle hända med uppklarningsstatistiken, om de inte hade lite cannabis att fylla ut med, liksom?

Hur som helst, att de intresserade sig för själva cannabisprodukten, är väl egentligen inte så förvånande, och att de beslagtog och rapporterade, är så klart helt enligt reglementet, även om det i grund och botten är ganska absurt.

Vad som verkligen förvånade mig, även om jag är rätt luttrad, var att ordningsmakten faktiskt ägnade en extra stund (och en liten slant till av skattebetalarnas pengar), åt att fotografera och dokumentera researchmaterial, bland annat i form av akademisk litteratur om medicinsk cannabis.

Jag förstår att de kanske var besvikna, och hellre hade velat hitta något riktigt knark, eller åtminstone en mängd att tala om, men att fotografera böcker liksom?!

WTF?

Och LOL.

Som barnen skulle sagt.

Ja, spontant är det lätt att skratta åt att de lägger resurser på sådant trams, men tänker vi ett steg till, är det inte roligt alls, utan lika obehagligt som det är talande, att vår demokratiska stats polisväsende finner relevans i att dokumentera litteratur om cannabis som medicin.

Som om sanningen vore ett hot mot dem vars kapital de skyddar.

Och det är den ju också.

Som om pennan vore mäktigare än svärdet.

Och det är den ju också.

Som om ordet vore det mäktigaste vapnet.

Och det är det ju också.

För hur obehagliga metoder de än tar till, kan de aldrig tysta sanningen.

Cannabis är medicin.

Stay healthy!

/Michael Mårtensson

 

 

1 reaktion på “Som om pennan vore mäktigare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *