Publicerad 1 kommentar

Att äta cannabis jämfört med att röka det!

De flesta cannabisanvändare vet att det ger något annorlunda effekter att äta, i jämförelse med att röka, marijuana. Eller, snarare handlar det vanligtvis om att samma effekter intensifieras och blir mer långvariga när marijuanan ätes. Men hur kan det då komma sig att samma substans påverkar oss olika på det här sättet?

Svaren på denna fråga är inte helt okända. Låt oss ta en färd genom vårt matsmältningssystem, tillsammans med denna förtjusande molekyl, och se vad som egentligen händer.

Först och främst vill jag klargöra de förutsättningar som krävs både för att röka och äta cannabis. Minns ni det där ordet dekarboxylering? THCA, den färska växtens molekyl, måste aktiveras till THC, med hjälp av värme, innan konsumtion. Detta förklarar varför vi inte kan uppnå önskad effekt genom att äta rå marijuana. Den måste förberedas.

Därför finner vi ofta “cannasmör” eller kokosolja med THC. Dessa produkter tillverkas av två anledningar. För det första bildas THC efter att THCA utsätts för värme, och därför tillreds dessa produkter med lagom värme. För det andra är THC fettlösligt, beroende på hur ämnets fettkedjor är beskaffade, och därför används smör eller olja, och inte vattenbaserade lösningar, som till exempel buljong. När väl THC är aktiverat och blandat i fett är det redo att göra sitt jobb, men ofta föredrar vi att tillsätta smöret eller oljan i någon maträtt eller sötsak.

Nåväl, ska vi börja vår resa?

Ätbara cannabisprodukter skiljer sig från rökt cannabis redan från första början, då de förstnämnda ju sväljs ned genom matstrupen, till skillnad från att inhaleras ner genom luftstrupen. Eftersom ätbara produkter hamnar i magen, tas inte THC upp direkt i blodet, som det gör vid rökning. Den ätbara produkten smälts först i magsäcken, där produkten bryts ner i dess beståndsdelar: THC, kolhydrater och sockerarter. THC absorberas sedan via tarmsystemet, och tas vidare till levern för att metaboliseras.

Vi kan tänka på denna metabolisering som en säkerhetskontroll. I stället för att ta the express lane (alltså blodet) från lungorna, som vid rökning, måste THC som ätits vänta i kö, fylla i blanketter och stämpla sitt pass. Under denna process stämplar gigantiska molykelära apparater, eller säkerhetskontrollanterna i vårt scenario, THC-molekylen och förvandlar den till 11-Hydroxy-THC (11-OH-THC).

Låt oss ta ett steg tillbaka och se vad vi lärt oss hittills: rökning tar THC direkt till lungorna, där THC når ut blodet, och förs vidare i en snabbfil till hjärnan. THC som ätits måste uthärda den långa färden till levern, där säkerhetskontrollen sedan måste godkänna dess inträde. Detta tar tid, och det är därför det tar en stund innan ätbara produkter börjar verka. Men det finns en ännu större skillnad här. Nu har vi inte längre THC, utan 11-OH-THC.

All denna väntan är inte för intet, eftersom 11-OH-THC är ett slags super-THC, som i en klinisk studie, publicerad i the Journal of Clinical Investigations, visats vara en mer potent metabolit av den aktuella cannabinoiden. I praktiken innebär detta att när den framvällande massan av 11-OH-THC väl når hjärnan, så gör den det med besked. Så, nu har vi alltså denna hyperpotenta THC-molekyl vilande i vår hjärna, och dessutom i mycket större kvantitet än vanligt THC (eftersom det totala upptaget är mycket högre vid oral konsumtion än vid rökning).

Olyckligtvis blir bilden lite suddig just här. Vi vet nämligen inte exakt på vilket vis 11-OH-THC påverkar hjärnan annorlunda än vanligt THC.

Eftersom effekterna är ungefär desamma, om än förstärkta och förlängda, vore det rimligt att anta att denna form av THC binder till samma receptorer som vanligt THC, men vi är fortfarande osäkra på detaljerna när det gäller de effektmässiga skillnaderna mellan THC och 11-OH-THC. Möjligen är det så att den sistnämnda varianten är svårare att för kroppen att göra sig av med, eller så kanske den binder till receptorerna under längre tid.

Dessa komplicerade frågor kan endast besvaras av forskares undersökande sinnen, och tack vare det ökande erkännandet för denna planta, så kommer större anslag göras tillgängliga för framtida forskning. Tills vidare, fortsätt njuta av plantan och allt den har att erbjuda!

(Informationen är hämtad och översatt från httpss://hightimes.com/edibles/chew-devour-high-what-happens-when-you-eat-thc/)

/Green movement

 

 

1 reaktion på “Att äta cannabis jämfört med att röka det!

  1. Tack!!!! Bra förklarat. Behöver thc men ej rökt sen fått problem med lungorna tog en rund bruning och smälte i fett o åt på sked. Effekten kom var både skönt o inte rökt i hela mitt liv tills mina lungor paja. Men mår sjukt dåligt utan. Har ångest osv. Vill må bra igen super tack för infon.one love Kattis 🌻

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *