Publicerad den 1 kommentar

Är jag för dum för att förstå?

Har ni hört det där om att cannabis gör en dum i huvudet, sänker IQ och allt vad det heter?

Kanske har ni till och med stött på varianten där “långtidsbrukare av cannabis till slut får svårt att ens hålla en röd tråd i en normal konversation”.

Själv minns jag hur jag, för omkring femton år sedan, valde att bryta kontakten med en av mina bästa gamla barndomsvänner, huvudsakligen därför att jag var så innerligt trött på att ständigt bli dömd för mitt val att använda cannabis, och på att allt som oftast få stå ut med att höra saker som att “man blir så jävla dum i huvudet av den där skiten”.

Tack för komplimangen, liksom.

Samtidigt var min vän så klart precis lika trött på att se mig “förstöra mig själv” med den här plantan, som han ju var helt övertygad om skulle göra mig till en komplett idiot.

Tyvärr är den här typen av konflikter kring cannabis fortfarande vardagsmat i Sverige, och det är tragiskt att se hur okunskap och gamla myter ännu idag skapar brytningar mellan människor som egentligen tycker om varandra, i stället för att saklig och korrekt information tillåts utgöra grund för sund kommunikation, och skapa potential för ömsesidig förståelse.

Bortom Sveriges gränser hörs röster som påstår att cannabis är “ett alternativ för intellektuella människor, som inte vill fördumma sig med alkohol”.

Hur kan det komma sig, om det nu är cannabis som gör en dum?

Och hur kan det komma sig att så många kreativa, konstnärliga och intellektuella människor väljer att använda just cannabis?

Känner de sig för smarta, och vill bli dummare?

Jag vet i alla fall att jag använde cannabis nästan dagligen under åtta års studier på högskola och universitet, och ingenstans i mina resultat kan jag finna något som tyder på att jag blev dum.

Men jag kanske bara är för dum för att förstå vad alla dessa omdömen och betyg betyder?

Vad tror ni?

Var smart, och stay healthy!

/Michael Mårtensson

 

1 reaktion på “Är jag för dum för att förstå?

  1. […] Enligt egen uppgift ser sig Olsson som en arbetarförfattare, och anser själv att han skriver ur ett “underifrånperspektiv”, men var är då solidariteten med dem han just räknat upp, som drabbats av kronisk smärta, MS, vissa former av epilepsi, AIDS, och cancer? Är det bara överklassen som drabbas av dessa sjukdomar? Är det något jag är för dum för att förstå? […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *