Publicerad den Lämna en kommentar

6 explosiva argument för att legalisera cannabis

Argument med sprängkraft

Har du länge haft på känn att det är dags att ändra lagen, men samtidigt känt att du saknar argument med ordentlig sprängkraft, att ta till när dina skeptiska vänner kommer med funderingar?

Misströsta inte!

Vi på Green Movement finns alltid här för dig, och i kväll bjuder vi på sex riktiga atomladdningar till argument för att legalisera cannabis.

Håll till godo.

1.  Förbudspolitikens enorma kostnader

Förbudspolitikens skadliga effekter spänner från slösade samhällsresurser till ruinerade människoliv.

De så kallat rättsvårdande myndigheterna (som Polisen, Tullverket och Kriminalvården) ägnar en väldig massa tid och pengar åt att gripa, registerföra och låsa in människor för cannabisrelaterad ”brottslighet”, trots att många av dessa ”brottslingar” i övrigt är helt laglydiga medborgare.

Detta tar förstås resurser från viktigare uppgifter, samtidigt som det ofta får allvarliga konsekvenser för dem som grips och döms, till exempel genom att de blir av med körkortet och arbete.

Även räknat i reda pengar är förbudet mot cannabis enormt kostsamt.

I det land som från början förklarade krig mot cannabis, nämligen USA, kastar de ut omkring 3.6 miljarder dollar om året, för att lagföra människor för cannabisinnehav. I svensk valuta motsvarar detta ungefär 29 miljarder kronor.

Läs det igen, men denna gång högt för dig själv: tjugonio miljarder kronor. Om året. För att gripa och lagföra människor för innehav av en planta.

I ett enda land.

Det är absurt. Även om landet är stort.

Inte konstigt att USA äntligen håller på att nedmontera det krig de själv har startat, och nu i stället sluter fred med cannabis, i delstat efter delstat.

Förklara för dina skeptiska vänner att cannabisförbudet är lika kostsamt här i Sverige, både räknat i pengar, relativt mot vår befolkningsmängd, och i sönderslagna människoliv.

Förstår de inte nu, går du vidare till nummer två.

Voilà!

2. Fördelarna med kriminaliseringen är närmast obefintliga

Okej, så cannabisförbudet har ett högt pris.

Men, det har även andra statligt finansierade initiativ, så för att ge en rättvisande bild av saken, bör vi även väga in förbudets positiva effekter.

Det är bara det att det inte finns några positiva effekter, så det finns liksom inget att lägga på vågen.

En av de mest framträdande aspekterna av kriget mot cannabis, och kanske den allra märkligaste av dem, är nämligen att det inte fungerar.

Inte för fem öre. Och inte för hundratals miljarder.

Trots att astronomiska summor kontinuerligt spenderas på den här krigspolitiken, har den till dags datum inte lyckats sänka det faktiska bruket av cannabis, eller några andra förbjudna droger heller, för den delen, ett endaste litet dugg.

Snarare tvärtom.

Detta är sannerligen högst anmärkningsvärt. Efter trettio år av förbudspolitik använder omkring 30 miljoner amerikaner cannabis varje år. Efter åratal av samma politik i Sverige, fortsätter cannabis stadigt att växa i popularitetDet blir inte mycket tydligare än så.

Förbudspolitiken fungerar helt enkelt inte, och alla de resurser som spenderas, kastas bort på ingenting. Absolut ingenting.

Det tycker så klart ingen av dina vänner låter särskilt smart. För att det ju inte är så särskilt smart.

Och nu när du har ångan uppe, går du utan omsvep vidare till nummer tre.

3. Förbudspolitiken är rasistisk

Att förbudet mot cannabis vilar på rasistisk grund, är ett historiskt faktum.

Från allra första början har förbudskampanjen varit djupt rotad i rasism mot mexikanska invandrare och afroamerikaner.

Till och med är det så att själva ordet ’marijuana’ faktiskt populariserades och spreds av rasistiska cannabismotståndare, i syfte att associera cannabis till mexikanska invandrare.

Harry Anslinger, den amerikanska kriminaliseringspolitikens störste stjärngosse, hävdade att det fanns ”hundra tusen marijuanarökare i landet”, varav de flesta enligt honom var ”negrer, latinos, filippinare och underhållare”.

Han påstod vidare att ”deras sataniska musik, jazz och swing, är resultatet av marijuanabruk”, och att ”marijuana får vita kvinnor att söka sexuella kontakter med negrer, med underhållare och med vem som helst”.

Andra saker han påstod är så bisarra att ni får läsa dem själva.

Jag pallar inte mer just nu. Även om jag intalar mig att han sa så för att det var 1930-tal.

Nåväl, om vi hoppar fram till idag igen, så används kanske inte samma öppet rasistiska språkbruk så ofta. Vi har ju lärt oss att uttrycka oss mer PK. Men i praktiken är förbudet forftarande precis lika rasistiskt.

I USA löper du fyra gånger större risk att gripas för cannabisinnehav om du är svart, trots att vita och svarta använder cannabis i ungefär samma utsträckning.

I vissa områden är denna siffra dessutom så hög som trettio. Trettio gånger större risk att gripas för cannabisinnehav. För att du är svart. Fast vita röker lika mycket gräs.

Om inte det är rasism, då är ingenting rasism.

Medan polisen medvetet riktar sina aktioner mot afroamerikaner och latinamerikaner ”in the streets”, sitter vita amerikaner och röker marijuana bakom stängda dörrar.

Det är väl inte en politik vi vill apa efter i vårt jämlika Sverige?

Men det gör vi. Rakt av.

Jag har inga siffror, men det ser precis likadant ut här.

Medan ”invandrarungdomarna” jagas av polis, ”in the streets”, och behandlas som grova brottslingar på grund av cannabis, röker den vita medelklassen gräs bakom stängda dörrar, som polisen mycket sällan knackar på.

Eller sparkar in.

Jag tror faktiskt att dina homies börjar vackla ordentligt nu, när de fått veta att cannabisförbudet faktiskt är en grovt rasistisk lagstiftning, men varför inte gå på KO, när du ändå har dem mot ringrepen?

4. Cannabis har väldokumenterade medicinska effekter

Bilden av cannabis som skadlig drog har fått härska så länge, att många har problem att ta till sig plantans medicinska effekter, trots all vetenskaplig evidens vi har idag.

Cannabisplantans medicinska värde är enormt, vilket har bevisats om och om igen, både genom historien och av modern vetenskap, och det är dags att vi erkänner detta värde på officiell nivå.

Sedan bör vi legalisera cannabis, så fort det bara går, och i nästa steg omfördela en del av de frigjorda resurserna till kunskapsspridning om hur plantan kan användas av den som lider av kronisk smärta, epilepsi, AIDS, cancer, Chrons sjukdom, MS, grön starr, eller något annat av alla de sjukdomstillstånd cannabis bevisligen hjälper mot.

Att sjuka människor ska behöva ta risker på en illegal marknad, och dessutom riskera att hamna i klammer med rättvisan, för att få tag på en naturmedicin som fungerar mot deras symptom, är under värdigheten för en demokratisk stat.

När du förklarat det för dina vänner, går du vidare till nummer fem.

Utan att passera gå.

5. Legalisering leder inte till ökad använding

Även den som envist håller fast vid att cannabis är skadligt, bör faktiskt vara för en legalisering.

Att kontrollera användningen av en laglig substans, är nämligen mycket lättare än att kontrollera en olaglig sådan.

Det är den illegala marknaden, med sin totala avsaknad av reglering och kvalitetskontroll, och inte själva cannabisplantan i sig, som utgör ett hot mot folkhälsan, och det är jag säker på att du ganska enkelt kan få dina vänner att förstå.

När det är gjort, droppar du det sista argumentet, som är något av en oldtimer i sammanhanget, men still going strong (precis som vi på Green Movement).

6. Cannabis är mindre skadligt än alkohol och tobak

Det är ett väldokumenterat faktum att Cannabis är mindre beroendeframkallande än både alkohol och tobak.

Huruvida cannabis har några skadliga effekter alls, är faktiskt fortfarande ett hett omtvistat ämne, och även om jag inte håller det för sannolikt, kan det ju trots allt hända att det finns någon negativ effekt, som vetenskapen har missat genom alla år av forskning.

I alla händelser kan du ändå vara säker på att riskerna är avsevärt mycket mindre för den som väljer cannabis, än för den som väljer alkohol och/eller tobak, och detta gäller då alltså både beroendeaspekten och eventuella negativa hälsoeffekter.

Ett måttligt cannabisbruk tycks, på det hela taget, inte utgöra något hot alls mot en vuxen och i övrigt frisk persons hälsa, och med tanke på att både alkohol och tobak, som bevisligen har en mängd olika skadliga effekter, är helt lagligt att bruka för vuxna medborgare, borde väl även cannabis vara det.

Ja.

Det var väl det.

Ut och omvänd dina vänner nu, och stay healthy!

/Michael Mårtensson,
Master i socialantropologi

(Listan med argument, samt en del av informationen är hämtad och översatt från: httpss://www.alternet.org/drugs/6-powerful-reasons-new-york-times-says-end-marijuana-prohibition)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *