Publicerad den Lämna en kommentar

3 anledningar att välja cannabis mot PMS


Många kvinnor har upptäckt att cannabis är en utomordentligt bra medicin mot besvär i samband med menstruation, vilket självklart är fantastiskt.

Men med tanke på den okunskap som ändå råder kring cannabis i Sverige, tycker jag att det kan vara värt att lyfta fram detta mer, så att ännu fler kvinnor kan få möjlighet att lindra sina besvär, på ett effektivt och säkert sätt.

 

Vad är PMS?

Tekniskt refererar termen PMS, premenstruellt syndrom, till en uppsättning besvärliga symptom, som svullen kropp, ömmande bröst, kramper, trötthet, huvudvärk, humörsvängningar, ångest och oro.

Till viss del är dessa symptom något alla kvinnor olyckligtvis upplever inför menstruation, men när symptombilden blir till ett hinder i vardagen brukar den klassificeras som PMS.

För vissa kvinnor är symptomen dessutom så allvarliga att de påverkar och försvårar sådant som arbetsliv och relationer, och då brukar man tala om PMDS, vilket står för premenstruellt dysforiskt syndrom.


Hjälper cannabis verkligen mot PMS?

Med tanke på hur länge cannabis egentligen har använts för att lindra besvär i samband med menstruation, kanske vi snarare borde tala om det som sker nu som en ”återupptäckt”, än om att dagens kvinnor ”upptäcker” att cannabis är bra mot dessa besvär.

De första nedtecknade bevisen för medicinsk användning av cannabis kommer från Kina, och är omkring 5000 år gamla. Även som läkeväxt specifikt för så kallade ”kvinnobesvär”, har cannabis en flertusenårig historia.

Redan för 4000 år sedan tillverkades i nuvarande mellanöstern en dryck med bland annat mint, saffran och cannabis, med specifik avsikt att lindra smärta, och andra besvär, i samband med förlossning.

I en medicinsk text från Kina, daterad 1596, listas blommor från cannabisplantan specifikt som medicin mot symptom i samband med menstruation.

Att kvinnor använt cannabis på detta sätt, i minst 4000 år, tar jag som en kraftfull indikation på att det verkligen fungerar, även om jag i egenskap av man inte har möjlighet att prova själv.

Så, hur fungerar det då?

 

1. Mensvärk

Mensvärk är en stor och plågsam del av problematiken med PMS och menstruation, men tack och lov har det visat sig att cannabis muskelavslappnande och smärtstillande egenskaper är ypperligt väl anpassade för att lindra mensvärk.

Du kan till exempel applicera en kräm eller salva med cannabis på det aktuella området, eller vaporisera lämplig cannabisprodukt, för att lindra din mensvärk.

Vill du vara först med det senaste, kan du även kolla upp ”weed tampoons”, ett slags vaginalsuppositorier som tydligen ska vara väldigt effektiva.


2. Huvudvärk

Kvinnor kan uppleva olika varianter av huvudvärk i samband med PMS och menstruation, inklusive så kallade menstruationsmigrän. För dig som lider av någon av dessa varianter, kan cannabis vara till stor hjälp.

Exempelvis visar en studie från 2016, publicerad i Pharmacotherapy, att cannabis är ett effektivt medel mot migrän, bland annat med förmågan att minska antalet anfall till mindre än hälften. Och det fungerar lika bra även när migränanfallen är menstruationsrelaterade.

 

3. Humör

För den som lider av PMS eller PMDS, kan dagarna innan menstruation vara en upprivande känslomässig berg- och dalbana.

Om du är en av dem, kan cannabis hjälpa dig att lyfta ditt humör och öka ditt välbefinnande. Studier visar nämligen att cannabis i måttlig intag har antidepressiva effekter, och detta gäller förstås även vid menstruation.

Alltså, om du lider av PMS eller PMDS, så behöver du inte lida mer.

Njut av naturens mirakel i stället, och stay healthy!

/Michael Mårtensson

______________________________________
(Texten är delvis hämtad och översatt från denna källa.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *