Publicerad den 2 kommentarer

10 anledningar till att cannabisstigmat håller på att försvinna

Det stigma som alltför länge varit kopplat till cannabis och cannabisanvändare håller äntligen på att försvinna. Som cannabisanvändare har vi fått stå ut med att kallas allt från kriminella till lata missbrukare. Men detta håller nu på att förändras. Och det är sannerligen på tiden.

Idag möter vi ständigt en allt större acceptens för cannabis. Växten legaliseras i fler och fler amerikanska delstater, och alla möjliga slags människor använder cannabis på olika sätt. Det verkar helt enkelt som att folk till slut har förstått att cannabis nog inte är så dumt ändå.

Från arbetstillfällen till medicinska fördelar, här bjuder vi på tio anledningar till varför stigmat håller på att gå ur tiden helt. Håll till godo!

 

1. Ingen dör av cannabis

Den som använder cannabis slipper riskera att dö, till skillnad från den som exempelvis använder alkohol eller opioider. Detta är fakta.

Om något, så räddar cannabis människoliv. Exempelvis har amerikanska delstater som legaliserat cannabis tjugofem procent färre dödsfall i opioidöverdoser, jämfört med delstater där cannabis fortfarande är olagligt.

 

2. Laglig cannabis skapar arbetstillfällen

Arbetslöshet är ett globalt problem. Dock inte lika mycket i länder där cannabis är lagligt. Cannabisindustrin skapar en massa arbetstillfällen, från att odla själva växten, till sådant som att tillverka ätbara cannabisprodukter. Och möjligheterna är oändliga.

 

3. Cannabisindustrin genererar kapital

Under 2014 drog den amerikanska delstaten Colorado in nästan 70 miljoner dollar i cannabisrelaterade skatteintäkter. Det motsvarar över en halv miljard svenska kronor. I en delstat med omkring 5.6 miljoner invånare, vilket motsvara ungefär halva Sveriges befolkning.

I dagsläget drar USA som helhet in nästan 6 miljarder dollar om året i skatteintäkter på cannabisförsäljning, vilket motsvarar närmare 49 miljarder svenska kronor.

Som sagt. Cannabis genererar kapital.

 

4. Alla slags människor använder cannabis

Av någon anledning tror vissa att cannabisanvändare är lata och misslyckade. Detta kunde inte vara längre från sanningen. Många framgångsrika idrottsmän, som exempelvis Michael Phelps, använder cannabis, och de är i gott sällskap av läkare, lärare, jurister och alla slags människor.

 

5. Medicinsk cannabis är bra för barn

När det kommer till barn och epilepsi, är cannabis en riktig livräddare. Men det är inte allt. Cannabis är till exempel även effektivt i behandlingen av barncancer.

 

6. Den lagliga cannabismarknaden håller minderåriga borta från cannabis

Samtidigt som laglig cannabis förstör affärerna för kriminella element, blir det också svårare för ungdomar att få tag på cannabis. I delstater som legaliserat cannabis har cannabisanvändningen bland ungdomar inte gått upp.

 

7. Du måste inte ”röka på”

En sak som kan avskräcka med cannabis, är om du tror att du måste ”röka på”. Men det måste du inte. Idag kan du vaporisera, äta eller smörja in dig med cannabis på huden, och är verkligen inte begränsad till att ”röka på”.

 

8. Du behöver inte ”bli hög”

Tack vare ämnet CBD, cannabidiol, kan du njuta av cannabis välgörande effekter, utan att ”bli hög”. Samtidigt som CBD har många positiva effekter på din hälsa, är det nämligen en helt igenom icke-psykoaktiv substans.

 

9. Cannabis gör dig smartare

Enligt en nyligen publicerad studie, har cannabis förmågan att ”förbättra din kognition”, dvs. helt enkelt göra så att du tänker bättre.

Lova att säga det till nästa person som säger till dig att ”man blir dum i i huvudet” av cannabis.

 

10. Cannabis gör ditt sexliv ännu bättre

Självklart är det inget fel på ditt sexliv, men med cannabis blir det ännu bättre.

Applådera åt att stigmat är på utdöende, och stay healthy!

/Michael Mårtensson

(Texten är delvis hämtad och översatt från httpss://herb.co/marijuana/news/stigma-using-cannabis)

2 reaktioner på “10 anledningar till att cannabisstigmat håller på att försvinna

  1. […] har redan berättat att amerikanska delstater som legaliserat cannabis uppvisar tjugofem procent färre dödsfall i […]

  2. […] en cannabisindustri där stereotypifiering och stigmatisering fortfarande är en del av vardagen, tar kvinnor nu kommandot på ett epokgörande sätt. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *